085 40 14 311
Dé specialist in botox en fillers. Bel ons via 085 40 14 311

De evolutie van Botox en Fillers: Een historisch overzicht

17 oktober 2023

Cosmetische behandelingen hebben zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld. Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen in de afgelopen decennia is het toenemende gebruik van Botox en fillers. Deze behandelingen hebben een onmisbare plaats veroverd in de wereld van schoonheid en esthetiek. In dit historisch overzicht duiken we in de geschiedenis en ontwikkeling van Botox en fillers.

De geschiedenis van schoonheid en verjonging

Het verlangen naar een jeugdige uitstraling is een tijdloos fenomeen. In oude beschavingen zoals Egypte, Griekenland en Rome werden diverse natuurlijke stoffen en technieken gebruikt om de tekenen van veroudering te bestrijden. Bijvoorbeeld, de oude Egyptenaren maakten al gebruik van honing en melk voor huidverzorging, terwijl de Romeinen olijfolie gebruikten als een soort moisturizer.

In de Middeleeuwen begonnen mensen te experimenteren met verschillende mengsels en poeders om hun uiterlijk te verbeteren. Helaas bleken deze vroege cosmetica niet altijd veilig of effectief te zijn.

De opkomst van Botox

De moderne geschiedenis van Botox begint in de jaren 1960, toen onderzoekers ontdekten dat botulinetoxine, kortweg Botox, mogelijk waardevolle toepassingen had in de geneeskunde. Aanvankelijk werd het gebruikt om spierkrampen te behandelen, maar de potentiële toepassingen reikten verder dan dat.

In 2002 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) Botox goed voor cosmetische doeleinden, wat het begin markeerde van een revolutie in de esthetische wereld. Botox werkt door de spieren tijdelijk te verslappen, waardoor rimpels en lijnen in het gezicht verminderen. Het betekende een doorbraak in de strijd tegen rimpels zonder dat ingrijpende chirurgische ingrepen nodig waren.

Sindsdien is de techniek en het gebruik van Botox verder doorontwikkeld en is Botox uitgegroeid tot een van ’s werelds meest populaire cosmetische behandelingen. Het wordt vaak toegepast om fronslijnen, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels te verminderen en heeft miljoenen mensen geholpen om een jeugdiger uiterlijk te behouden zonder de risico’s van een operatie. Bij City Clinics gebruiken het merk Bocouture.

De opkomst van fillers

Terwijl Botox gericht is op het ontspannen van spieren om rimpels te verminderen, richten fillers zich op het opvullen van rimpels en het herstellen van verloren volume in het gezicht. De geschiedenis van fillers vertoont opvallende ontwikkelingen en heeft gelijkenissen met die van Botox.

De moderne generatie fillers begon met de introductie van hyaluronzuurfillers in de jaren ’80. Deze stof werd al snel de norm in de cosmetische industrie vanwege de veiligheid en effectiviteit. Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomende stof in ons lichaam, wat het aantrekkelijk maakt om volume te herstellen en rimpels op te vullen.

In de daaropvolgende jaren werden verschillende soorten fillers ontwikkeld, elk met hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Deze fillers kunnen worden gebruikt om diepe lijnen en rimpels te behandelen, maar ook om de contouren van het gezicht te verbeteren en volume toe te voegen aan bijvoorbeeld lippen en wangen. Bij City Clinics gebruiken de merken Belotero en Radiesse.

De toekomst van Botox en fillers

De evolutie van Botox en fillers gaat onverminderd door, met voortdurende verbeteringen en innovaties binnen de branche. De technieken worden steeds verfijnder, waardoor de resultaten nog natuurlijker ogen.

Daarnaast worden voortdurend nieuwe producten ontwikkeld en getest. De toenemende populariteit van cosmetische behandelingen heeft geleid tot meer onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit ervan. Wetenschappers en artsen werken gezamenlijk aan een beter begrip van hoe deze behandelingen werken en hoe ze nog veiliger kunnen worden gemaakt.

Conclusie

De geschiedenis van Botox en fillers is een verhaal van wetenschappelijke ontdekkingen, technologische vooruitgang en maatschappelijke veranderingen. Deze behandelingen hebben de perceptie van veroudering en schoonheid getransformeerd.

Van de vroege experimenten met melk, honing en olijfolie tot de moderne, veilige en effectieve producten die vandaag de dag beschikbaar zijn, hebben Botox en fillers een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (2022) worden er jaarlijks 450 duizend filler- of Botoxbehandelingen uitgevoerd in Nederland.

De keuze om Botox en fillers te gebruiken, moet altijd gebaseerd zijn op persoonlijke voorkeur en comfort. Wat echter vaststaat, is dat deze behandelingen een blijvende impact hebben gehad op de wereld van schoonheid en esthetiek.

Welke behandeling past het beste bij jou?

Welke behandeling het beste bij jou past, hangt af van je individuele behoeften en verwachtingen. Als je niet zeker weet welke behandeling geschikt is voor jou, kun je bij ons een gratis adviesgesprek plannen met één van onze artsen. Of je nu kiest voor Botox, fillers of een combinatie van beide: het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt met je keuze en vertrouwen hebt in de behandeling die de arts uitvoert.

Logo van City Clinics

 

Wil jij je laten behandelen in één van onze 32 klinieken? Boek dan hier je behandeling of neem telefonisch contact met ons op om een afspraak te maken. Wij zijn 7 dagen per week telefonisch bereikbaar op 085 40 14 311.

Ps: volg jij ons al op Instagram en Facebook?

Interesse? Of heb je nog vragen?
Bel ons gerust via 085 40 14 311

Behandeling boeken
Badge
Onze wall of love
Klanten geven ons uit 7935 beoordelingen gemiddeld een 9,4
Joanne12 april 2024, Amsterdam
"Leuke dames! "
10
Ik beveel City Clinics aan
Irza12 april 2024, Enschede
"Goed gevoel. Gelijk bij het binnen komen. Uitstekend geholpen, tijdens de behandeling word er aandacht aan je besteed en met je gepraat. Met dank aan de arts, heel deskundig en aardig. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Kim11 april 2024, Breda
"Ik heb alle vertrouwen in mijn arts. Daardoor ben ik ontspannen en relaxed. Resultaat is ook mooi. Ik vind de tandarts erger en enger. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Pommelien11 april 2024, Chaam
"Zeer prettig geholpen. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Puck11 april 2024, Enschede
"Alles super ! Dikke 10 🙂 "
10
Ik beveel City Clinics aan
Ella11 april 2024, Boxtel
"Altijd een keurige omgang en vriendelijk in contact. Respectvol en deskundig. "
9
Ik beveel City Clinics aan
Fleur11 april 2024, Susteren
"Uitleg en behandeling goed. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Daan11 april 2024, Breda
"Fijne sfeer en zeer kundige artsen die hun eerlijke mening geven. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Eva11 april 2024, Oudsbergen
"Zeer vriendelijk en professioneel. "
8
Ik beveel City Clinics aan
Mireille11 april 2024, Essen-Wildert
"Mijn eerste ervaring met Botox is uitermate goed bevallen bij City Clinics in Bergen op Zoom. Goede uitleg en heel professioneel! Ik ben heel tevreden met het resultaat. Omdat ik niet zo’n held met naalden ben, werd er alle tijd genomen en super op mijn gemak gesteld! "
10
Ik beveel City Clinics aan
Anna11 april 2024, s Hertogenbosch
"De mensen zijn erg vriendelijk en ben erg blij met het resultaat. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Ans9 april 2024, Zevenaar
"Geweldige, lieve, vakkundige en geduldige mensen. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Lisa8 april 2024, Den Haag
"Ook heel leuk dat je een beauty cadeaubon kan gebruiken. "
10
Ik beveel City Clinics aan
Emma8 april 2024, Oldenzaal
"Een eenvoudige vraag: hoe kan ik mijn gezicht/uitstraling opfrissen? Leidde tot een eerlijk en goed advies met een mooi subtiel resultaat. "
9
Ik beveel City Clinics aan
Esther8 april 2024, Hilversum
"Altijd goede ervaring met City Clinics. Eerlijke voorlichting met een kundig advies door ervaren specialist. Scherp geprijsd. Kortom een aanrader! "
10
Ik beveel City Clinics aan
Alex7 april 2024, Enschede
"Top! Just as always. "
10
Ik beveel City Clinics aan

Wij hebben onze cliënten gevraagd hoe zij de behandeling hebben ervaren. De antwoorden hebben wij voor je verzameld, zodat je inzicht hebt in wat anderen van ons vinden. Alle beoordelingen zijn om redenen van privacy anoniem.